glorialaan 9

Jarenlang ging ik naar de Franse les van Meggie Moors. Naast het feit dat dit altijd gezellig was, leerde Meggie ons de geheimen van de Franse taal, maar vertelde ze ons ook over de Franse cultuur en gewoontes. Een aantal jaren geleden had ze na de kerstvakantie een zogenaamde Galette des Rois (taart van de koningen) mee. Deze speciale koninklijke taart gevuld met amandelspijs heeft ergens in de taart een boontje (une fève) verstopt. Wie het boontje in zijn stukje taart vindt, mag de kroon van de koning opzetten en is die dag de koning. De Galette wordt in Frankrijk gegeten op, hoe kan het ook anders, 6 januari, Drie Koningen. De boon is inmiddels geen boon meer, maar een kleinporseleinen beeldje. Helaas is Meggie februari 2022 overleden, maar zij is dus degene die mij heeft laten kennis maken met het fenomeen ‘fève’.


Toen we datzelfde jaar op vakantie waren in Frankrijk en daar een vide grenier (rommelmarkt) bezochten, stond daar ook een oud vrouwtje met 2 grote koekblikken met allemaal verschillende fèves. Ik ging hier zonder duidelijk doel in rommelen en vond opeens kindje Jezus, nog wat later, Maria en toen wat schapen. Opeens had ik een doel, een kerststalletje bij elkaar zoeken. De
madame achter het kraampje kreeg het in de gaten; Aha vous chercher une petite crèche! (ah u zoekt een kribje) En ze ging mee helpen zoeken. Het resultaat van deze zoektocht is hier te zien. Er moest natuurlijk ook een stalletje geknutseld worden, maar dat hoefde gelukkig maar een heel klein stalletje te zijn.